Stema

Stema

Evenimente

Data: 
Sâmbătă, Septembrie 26, 2015 - 14:00 - Duminică, Septembrie 27, 2015 - 20:00
undefined
BIROUL ROMAN
DE METROLOGIE
LEGALA
150 de ani de la promulgarea
Legii pentru adoptarea Sistemului
Metric de Masuri si Greutati in
Romania,
de catre domnitorul A.I.CUZA

COMUNICAT DE PRESA

Dezvoltarea metrologiei ca stiinta a masurarilor si aplicatiilor sale in tara noastra poarta pecetea caracteristica structurii statului in intreaga sa dezvoltare istorica.

Momentul de referinta al metrologiei moderne romanesti l-a constituit promulgarea, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in urma cu 150 de ani, la 15 septembrie 1864 (Ruginoasa, judetul Iasi), a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati in Romania. Pentru punerea in aplicare a Legii lui Cuza, a fost adoptat un "Regulament" a carui generalizare s-a realizat, insa, 20 de ani mai tarziu.

De numele lui Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al Romaniei moderne, este legat inceputul organizarii activitatii de metrologie in Romania, tot ce s-a infaptuit in acest domeniu, ulterior adoptarii Sistemului Metric de masuri si greutati.

Din punct de vedere economic, aplicarea acestor masuri legislative a asigurat realizarea marilor reforme economice si sociale si inscrierea Romaniei in randul statelor semnatare ale Conventiei Metrului, tratat diplomatic ale carui baze au fost puse in anul 1875.

In acest context, Romania a devenit, astfel, cel de-al 19-lea stat care a adoptat Conventia Metrului, in 1883.

Pentru asigurarea aplicarii legii, in anul 1876, a luat fiinta un comitet special care a creat si conditiile ca, la 7 septembrie 1889, sa se infiinteze Serviciul Central de Masuri si Greutati, care avea ca principala obligatie pastrarea si compararea diferitelor etaloane de masuri si greutati. Acest serviciu a functionat, sub diverse denumiri, pana in anul 1951.

Dupa aceasta data, infrastructura institutionala de metrologie s-a modernizat si imbunatatit continuu, pentru a asigura nevoia obiectiva de exactitate, uniformitate si legalitate a tuturor masurarilor efectuate pe teritoriul tarii noastre.

In efortul asigurarii unei diseminari cat mai largi a informatiilor relevante din domeniul metrologiei s-a inscris si singura publicatie de profil din Romania.

Astfel, in august 1954, se publica primul numar al revistei Metrologie aplicata, actuala revista Metrologie, care si-a continuat, neintrerupt, aparitia pe tematica stiintei masurarii si aplicatiilor ei.

Evenimentele aniversare din acest an au reprezentat momente esentiale in organizarea si dezvoltarea metrologiei romanesti, prin reglementari caracteristice unui stat modern si competitiv economic.

Informatii suplimentare: dna Brasoveanu Narcisa, tel. 0748 025 060

 

Data: 
Marţi, Octombrie 16, 2012 -
11:30 - 20:30

              BRML

BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA

A 47-a reuniune a Comitetului International de Metrologie Legala si a 14-a Conferinta a Organizatiei Internationale de Metrologie Legala (Bucuresti, 1 – 5 octombrie 2012)

International Organization of Legal Metrology

              OIML

 
 
 
COMUNICAT

In perioada 1-5 octombrie 2012 au avut loc cea de-a 14-a Conferinta a Organizatiei Internationale de Metrologie Legala (OIML) si cea de-a 47-a reuniune a Comitetului International de Metrologie Legala (CIML), in organizarea Biroului Român de Metrologie Legala si Biroului International de Metrologie Legala.

OIML, organizatie interguvernamentala infiintata la Paris, in 1955, având ca principal obiectiv promovarea armonizarii globale a procedurilor de metrologie legala, a dezvoltat la nivel mondial o structura tehnica prin care ofera membrilor sai liniile directoare ce faciliteaza elaborarea reglementarilor nationale si regionale privind fabricarea si utilizarea mijloacelor de masurare destinate metrologiei legale. România s-a numarat printre semnatarii tratatului de constituire a organizatiei.

CIML, comitetul director al OIML, alcatuit din reprezentanti desemnati ai statelor membre, se reuneste anual pentru a analiza progresul tehnic si functionarea administrativa a Organizatiei.

La reuniunile din cadrul celor doua evenimente au participat reprezentanti din cele 126 state membre OIML si reprezentanti ai altor organizatii regionale si internationale (BIPM, CECIP si ILAC/IAF) de metrologie.

Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c. Iacobescu Fanel, membru CIML pentru România, a fost ales presedinte al sedintei celei de a 14-a Conferinte a Organizatiei Internationale de Metrologie Legala, cel mai inalt for din domeniu.

Lucrarile s-au incheiat cu succes, participantii s-au aratat deosebit de multumiti de organizarea si desfasurarea evenimentelor si au subliniat importanta coordonarii eforturilor in vederea realizarii armonizarii globale a procedurilor privind fabricarea si utilizarea mijloacelor de masurare destinate metrologiei legale si a constientizarii rolului metrologiei legale in dezvoltarea si progresul societatii umane.

Dr. ing DINU Dumitru
Presedinte al Comitetului de organizare

Data: 
Duminică, Mai 20, 2012 -
09:00 - 20:00

Ziua Mondiala a Metrologiei

20 mai 2012

Aceasta zi a fost aleasa ca o recunoastere a semnarii Conventiei Metrului in 1875, reprezentand inceputul oficial al colaborarii internationale in domeniul metrologiei. In fiecare an, Ziua Mondiala a Metrologiei este organizata si sarbatorita impreuna de catre Biroul International pentru Masuri si Greutati (BIPM) si Organizatia Internationala pentru Metrologie Legala.

Tema aleasa pentru acest an este Metrologia pentru siguranta, aceasta reflectand importanta masurarilor corecte pentru a asigura siguranta noastra la locul de munca sau in activitatile efectuate in timpul liber. La fel ca si termenul "metrologie", termenul "siguranta" acopera o varietate de termeni, dar multi oameni nu sunt constienti de rolul vital pe care il joaca comunitatea metrologiei la nivel mondial.

Data: 
Miercuri, Septembrie 15, 2004 -
10:00 - 20:00

COMUNICAT DE PRESA
Cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintarea Institutului National de Metrologie in Romania

Dezvoltarea metrologiei - stiinta si tehnica a masurarilor - in tara noastra poarta pecetea caracteristica structurii statului in intreaga sa dezvoltare istorica.

Momentul de referinta al istoriei metrologiei romanesti l-a constituit semnarea, la data de 15 septembrie 1864, a "Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati in Romania". Pentru punerea in aplicare a Legii lui Al. I. Cuza a fost adoptat un "Regulament", a carui generalizare s-a realizat, insa, 20 de ani mai tarziu. In acest context, Romania a fost cel de-al 16-lea stat in care s-a adoptat sistemul metric.

Al doilea reper al dezvoltarii metrologiei in tara noastra l-a reprezentat aderarea Romaniei, in 1883, la Conventia Metrului, prin "Legea pentru aderarea Regatului Romaniei la Conventia Metrului din 20 mai 1875".

In perioada urmatoare au fost intreprinsi pasi importanti pentru crearea infrastructurii si imbunatatirea cadrului legislativ necesar: crearea Serviciului Central de Masuri si Greutati in cadrul Institutului de Meteorologie (1889) - care avea ca principala obligatie pastrarea si compararea diferitelor etaloane de masuri si greutati, desprinderea de Institutul de Meteorologie si trecerea in cadrul Ministerului Industriei si Comertului (1908), stabilirea Directiunii Generale a Masurilor, Greutatilor si Metalelor Pretioase (1924). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, aceasta directie a suferit schimbari majore, care au culminat cu adoptarea decretului nr. 123 din 1951, prin care Centrul metrologic a trecut impreuna cu Comisia de Stat a Standardizarii, in componenta Comitetului de Stat pentru Tehnica si Hotararea Consiliului de Ministri nr. 762 din 1951, prin care s-a organizat Directia Generala pentru Metrologie, in cadrul Comitetului de Stat pentru Tehnica de pe langa Consiliul de Ministri, avand in componenta sa Institutul de Metrologie si Directia verificari aparate de masurat.

Activitatea institutului de metrologie, s-a structurat inca de la inceput pe:
- mentinerea etaloanelor nationale la nivelul performantelor metrologice corespunzatoare pe plan international;
- asigurarea uniformitatii masurarilor si transmiterea unitatii de masura;
- elaborarea unor metode moderne de masurare, etc.

Prin aceasta, Institutul National de Metrologie este garantul exactitatii, comparabilitatii si trasabilitatii masurarilor efectuate in Romania la etaloane recunoscute international. Institutul National de Metrologie mentine, dezvolta si opereaza 23 de etaloane nationale si peste 70 de etaloane de referinta, care asigura racordarea rezultatelor la SI. Prin activitatea de cercetare desfasurata in vederea elaborarii de metode de etalonare si verificare precum si pentru realizarea de mijloace de masurare, institutul de metrologie se asemana cu institutele de cercetare departamentale. Crearea de noi etaloane si instalatii de etalonare si verificare, realizarea de noi mijloace de masurare inovative, sunt elemente de cercetare aplicativa si fundamentala la nivelul de exigenta specific institutelor de cercetare ale Academiei Romane.

Un alt reper important in dezvoltarea institutului de metrologie l-a constituit adoptarea Sistemului International de unitati (SI), forma superioara a sistemului metric, adoptat de cea de-a 11-a Conferinta Generala pentru Masuri si Greutati (CGPM). In anul imediat urmator, a fost aprobata o Hotarare a Consiliului de Ministri (550/1961) prin care SI devine legal si obligatoriu si in tara noastra.

Pentru a raspunde noilor cerinte, tot mai crescute, incepand cu anul 1962 s-a initiat investitia noii cladiri a institutului de metrologie, in 1970, s-a incheiat prima parte a acestei investitii cu intrarea in functiune a corpurilor de cladiri din Sos. Vitan-Barzesti Nr.11, pentru ca, intre 1976 si 1980, sa fie puse in functiune toate corpurile existente si astazi.

In 1974, Institutul de Metrologie isi schimba denumirea in Institutul National de Metrologie, sigla sub care isi continua activitatile initiale, isi largeste continuu sfera preocuparilor si serviciilor oferite si devine recunoscut european si international pana in anul 1999, cand este integrat in Biroul Roman de Metrologie Legala. Sub auspiciile Comitetului International de Masuri si Greutati (CIPM) si coordonarea Biroului International pentru Masuri si Greutati (BIPM), in octombrie 1999 a fost semnat un acord intre 38 Institute Nationale de Metrologie (INM) reprezentative pentru Recunoasterea reciproca a etaloanelor nationale si a capabilitatilor de etalonare si de masurare (CMC) furnizate de institutele nationale de metrologie. Aranjamentul de Recunoastere reciproca (MRA) asigura recunoasterea formala a etaloanelor nationale, respectiv a capabilitatilor de etalonare si masurare si a reprezentat baza pentru acorduri mai largi privind schimburile comerciale si comertul.

BRML - INM s-a numarat printre cele 38 de semnatari ai MRA in octombrie 1999. De atunci, INM a participat activ in 64 comparari cheie, suplimentare, bilaterale, confirmand capabilitatea de masurare si etalonare. In prezent, 219 CMC-uri sunt publicate in Baza de Date a BIPM. Promovarea recunoasterii mutuale dintre INM-uri in ultimul deceniu a depasit mult impactul direct asupra INM-urilor, MRA a influentat toate organizatiile care se bazeaza pe masurari, care necesita etaloane de masurare si CMC-uri - laboratoare acreditate, organizatii de comert, agentii de reglementare. Ca urmare, Aranjamente mutuale de recunoastere reciproca sunt recunoscute de EA si OIML. La nivel international, promovarea MRA a implicat comunicarea si asocierea cu alte organizatii internationale (ILAC, WTO, EU) intr-o organizare internationala, neutra si credibila.

Pentru imbunatatirea trasabilitatii mondiale si acceptarea masurarilor efectuate in cadrul CIPM MRA si ILAC, in anul 2005 a fost semnata si Declaratia comuna a CIPM si ILAC privind rolurile si responsabilitatile institutelor nationale de metrologie si organizatiilor nationale de acreditare. Pentru atingerea misiunii sale fundamentale - realizarea, conservarea si diseminarea unitatilor de masura in Romania, in conformitate cu cerintele Aranjamentului de Recunoastere Mutuala a Etaloanelor Nationale si a Certificatelor de Etalonare emise de institutele nationale de metrologie (CIPM-MRA), Institutul National de Metrologie (INM) desfasoara activitate de cercetare in proiecte nationale si europene.Alaturi de 22 state membre ale Uniunii Europene, Romania - prin Institutul National de Metrologie, participa in Programul European de Cercetare Metrologica (EMRP) care reuneste 22 de programe nationale de cercetare in domeniul metrologiei pentru a eficientiza si spori eficacitatea activitatii de cercetare de stat in domeniul metrologiei. Acest program contribuie la structurarea Spatiului European de Cercetare printr-o mai buna coordonare, abordand astfel provocarile europene comune, potentand impactul acestor programe si eliminand barierele dintre programele nationale.

Activitatile din ce in ce mai complexe desfasurate de Institutul National de Metrologie sustin uniformitatea, comparabilitatea si racordarea rezultatelor masurarilor efectuate in Romania la referinte international recunoscute. Etaloanele nationale mentinute si Capabilitatile de Masurare si Etalonare demonstrate asigura credibilitatea acestor masurari la nivel nationale, european si international.

Imagini din timpul sesiunilor de lucru.
 

Data: 
Duminică, Septembrie 27, 2015 - 12:00

ZIUA MONDIALA A METROLOGIEI 2011
Masurarile chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru

Ziua Mondiala a Metrologiei a devenit un eveniment anual intrat in uz, in cursul caruia mai mult de optzeci de State celebreaza impactul masurarilor asupra vietii noastre zilnice, care nu are nici o parte neatinsa de acest aspect esential si in mare masura necunoscut al societatii moderne.

UNESCO si IUPAC au decis sa desemneze anul 2011 drept Anul International al Chimiei (IYC 2011), o celebrare mondiala a realizarilor chimiei si a contributiilor ei la bunastarea umanitatii. In cadrul temei "Chimia - viata noastra, viitorul nostru", IYC 2011 va oferi o gama de activitati interactive, antrenante si educationale pentru toate vârstele. Anul 2011 coincide, de asemenea, cu centenarul Premiului Nobel pentru Chimie acordat Doamnei Marie Curie - o oportunitate de a celebra contributiile femeilor in stiinta.

Chimia este o stiinta creativa care este esentiala pentru sustenabilitatea si imbunatatirile modului nostru de viata. Toata materia cunoscuta este compusa din elemente chimice pure sau din compusi proveniti din acele elemente. Intelegerea umanitatii asupra naturii materiale a lumii noastre se bazeaza pe cunostintele noastre de chimie. Transformarile moleculare sunt esentiale pentru productia de produse alimentare, medicamente, combustibili si metale – adica, efectiv, pentru toate produsele manufacturate si extrase.

Mesajul Zilei Mondiale a Metrologiei 2011 - masurarile chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru se construieste pe tema IYC 2011. Chimia si substantele chimice formuleaza provocari interesante in special comunitatii care masoara: mii de compusi trebuie masurati iar domeniul de concentratii la care anumiti compusi trebuie detectati credibil, cuantificati si, in anumite cazuri, reglementati poate actualmente sa se extinda la limite joase de parti per bilion (sau chiar de parti per trilion). Ca si inainte, abilitatea de a efectua masurari chimice credibile si exacte adecvate este cruciala pentru economia noastra, mediul nostru si pentru propria noastra bunastare; pe scurt, noi nu trebuie sa subestimam importanta masurarilor chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru.

In industrie si comert, ea ajuta la asigurarea Reglementarile nationale si regionale trebuie sa se bazeze pe cerinte tehnice agreate pentru a ajuta evitarea sau eliminarea barierelor tehnice in comert, asigurarea practicii comerciale corecte, ingrijirea mediului inconjurator si mentinerea unui sistem de sanatate satisfacator. Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) a dezvoltat o structura tehnica mondiala prin intermediul careia sa poata furniza membrilor sai Documente si Recomandari tehnice precum si Ghiduri, Vocabulare si alte publicatii. Atunci când isi dezvolta reglementarile si legislatia metrologica, Membrii OIML pot garanta ca indeplinesc aceste obiective prin includerea cerintelor continute in publicatiile OIML relevante.

In acest an, in mesajele lor adresate lumii metrologiei, Guvernelor, companiilor, academiilor si tuturor barbatilor si femeilor din strada, Directorii Biroului International pentru Masuri si Greutati si Biroului International de Metrologie Legala, au evidentiat importanta masurarilor chimice exacte, credibile si international acceptate in viata moderna, deoarece abordeaza marile provocari actuale.

Mesajele Directorului precum si posterele si alte materiale pot fi gasite la:

www.metrologyinfo.org/worldmetrologyday/directors_messages

Informatii privind Biroul International pentru Masuri si Greutati (BIPM) pot fi gasite la: www.bipm.org

Informatii privind Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) pot fi gasite la: www.oiml.org

Evenimentul va avea loc vineri, 20 mai 2011, la HOTEL RIN, Bucuresti, in organizarea Biroului Roman de Metrologie Legala, Institutului National de Metrologie si Asociatiei Laboratoarelor din Romania-ROLAB.

Informatii : dl. Elian Pagila, tel. 0740 072 364

Data: 
Duminică, Septembrie 27, 2015 - 12:30

A 4-a Adunare Generala EURAMET (Lisabona, Portugalia 2010)

In perioada 25-27 mai 2010 s-a desfasurat, la Lisabona, in Portugalia, cea de a 4-a Adunare Generala EURAMET. La lucrarile Adunarii Generale a participat si reprezentantul INM in Comitetul EMRP.

EURAMET e.V. (Asociatia Europeana a Institutelor Nationale de Metrologie) a fost creata in anul 2007.

EURAMET e.V. are ca misiune principala coordonarea cooperarii dintre Institutele Nationale de Metrologie ale statelor membre ale Uniunii Europene in urmatoarele domenii:
- cercetarea stiintifica in metrologia fundamentala;
- trasabilitatea masurarilor la Sistemul International de Unitati;
- recunoasterea  internationala  a  etaloanelor nationale  si  a  capabilitatilor de
masurare si de etalonare (CMC)  ale Institutelor Nationale de Metrologie.

EURAMET e.V. are totodata responsabilitatea elaborarii si executarii Programului European de Cercetari in domeniul Metrologiei (EMRP).

Cu ocazia Adunarii Generale EURAMET, de la Lisabona, au fost aprobate Raportul Presedintelui, d-l Leslie Pendrill, Documentele privind organizarea si functionarea curenta a asociatiei, precum si Rapoartele Comitetelor Tehnice EURAMET.

Data: 
Duminică, Septembrie 27, 2015 - 12:30

A 26-a Reuniune a Comitetului WELMEC (Bled, Slovenia 2010)

In perioada 6-7 mai 2010 s-a desfasurat, la Bled, in Slovenia, cea de a 26-a Reuniune a Comitetului WELMEC. La lucrarile Reuniunii a participat si o delegatie BRML.

WELMEC (Organizatia Europeana pentru cooperare in domeniul metrologiei legale) a fost fondata in 1990, in Elvetia, de catre reprezentantii autoritatilor nationale de metrologie legala din tarile membre ale Uniunii Europene si ale tarilor membre AELS ( Asociatia Europeana a Liberului Schimb ).

Obiectivele principale ale WELMEC sunt abordarea unitara a aspectelor privind metrologia legala, dezvoltarea increderii intre serviciile europene de metrologie legala, promovarea actiunilor destinate inlaturarii barierelor din calea comertului cu mijloace de masurare.

WELMEC elaboreaza, prin grupurile de lucru, ghiduri utilizate de tarile membre UE in activitatea de evaluare a conformitatii si supraveghere a pietei, conform cerintelor directivelor Uniunii Europene din Noua Abordare, referitoare la mijloacele de masurare.

Cu ocazia reuniunii de la Bled a fost ales noul vicepresedinte al WELMEC, d-l Tuomo Valkeapaa si au fost aprobate urmatoarele documente: Strategia WELMEC, Proceduri privind activitatile WELMEC, Ghiduri pentru Grupurile de lucru.

Data: 
Duminică, Septembrie 27, 2015 - 12:30

In perioada 3-4 mai 2007 s-a desfasurat, la Sinaia, in organizarea Biroului Roman de Metrologie Legala, cea de a 23-a Reuniune a Comitetului WELMEC.

WELMEC (Organizatia Europeana pentru cooperare in domeniul metrologiei legale) a fost fondata in 1990, in Elvetia, de catre reprezentantii autoritatilor nationale de metrologie legala din tarile membre ale Uniunii Europene si ale tarilor membre AELS ( Asociatia Europeana a Liberului Schimb ).

Obiectivele principale ale WELMEC sunt abordarea unitara a aspectelor privind metrologia legala, dezvoltarea increderii intre serviciile europene de metrologie legala, promovarea actiunilor destinate inlaturarii barierelor din calea comertului cu mijloace de masurare.

WELMEC elaboreaza, prin grupurile de lucru, ghiduri utilizate de tarile membre UE in activitatea de evaluare a conformitatii si supraveghere a pietei, conform cerintelor directivelor Uniunii Europene din Noua Abordare, referitoare la mijloacele de masurare.

Cu ocazia reuniunii de la Sinaia, a fost semnat, de catre Romania si Bulgaria, "Memorandum of Understanding", documentul prin care aceste tari, reprezentate prin organismele nationale de metrologie (BRML) si (SAMTS), devin membre cu drepturi depline ale WELMEC.

Imagini din timpul sesiunilor de lucru.