Stema

Stema

Prezentare

 

Stiinta care are ca obiect masurarile este metrologia. Metrologia cuprinde totalitatea cunostintelor referitoare la masurari, incluzand toate aspectele, teoretice si practice, ale masurarilor, oricare ar fi marimea masurata, modalitatea si scopul efectuarii lor, domeniul in care intervin, nivelul de exactitate.

Astfel, metrologia include: marimi si unitati de masura, masurari si rezultate ale masurarii, metode si mijloace de masurare, etaloane si etalonare, erori si incertitudine de masurare, exactitate si trasabilitate, conditii de masurare, caracteristici ale mijloacelor de masurare, reglementari referitoare la uniformitatea masurarilor, la introducerea pe piata a mijloacelor de masurare etc.

Metrologia are trei obiective principale:
» definirea unitatilor de masura acceptate pe plan international, corespunzatoare marimilor fizice fundamentale sau derivate;

» realizarea unitatilor de masura prin metode stiintifice;

» stabilirea lanturilor de trasabilitate pentru fundamentarea exactitatii de masurare.

Metrologia este structurata in mai multe domenii, grupate in trei categorii:
» metrologia stiintifica, care se ocupa cu realizarea, dezvoltarea si conservarea etaloanelor unitatilor de masura;

» metrologia industriala, care asigura functionarea corespunzatoare a mijloacelor de masurare folosite in industrie, atat in productie cat si in controlul calitatii;

» metrologia legala, care asigura exactitatea si uniformitatea masurarilor efectuate in domenii de interes public.

Metrologia stiintifica, impreuna cu acele parti ale metrologiei legale si industriale care implica competenta stiintifica, constituie metrologia fundamentala si semnifica tratarea masurarilor cu cel mai inalt nivel de exactitate in cadrul unui anumit domeniu.

Metrologia fundamentala considera marimile fizice grupate in 11 domenii:
1) masa
2) electricitate
3) lungime
4) timp si frecventa
5) termometrie
6) radiatii ionizante si radioactivitate
7) fotometrie si radiometrie
8) debit
9) acustica
10) cantitatea de substanta
11) metrologia interdisciplinara.

Metrologia fundamentala opereaza cu 3 concepte esentiale pentru caracterizarea masurarilor. Acestea sunt:
» incertitudinea de masurare, care constituie o indicatie cantitativa asupra calitatii rezultatului unei masurari;

» exactitatea metodelor de masurare si a rezultatelor masurarii, caracterizata prin justetea si fidelitatea masurarilor;

» trasabilitatea, care caracterizeaza capacitatea unui rezultat al masurarii sau a valorii unui etalon de a se raporta la referinte stabilite (etaloane nationale sau internationale). 

 

15 septembrie 1864 - Promulgarea Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati in Romania de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Romania a fost a 16-a tara din lume care a adoptat Sistemul Metric de unitati de masura creat in Franta, in 1799.

1883 - Romania adera la Conventia Metrului, devenind al 19-lea stat membru al acestui tratat international prin care Sistemul Metric a fost adoptat ca sistem de unitati cu utilizare in statele semnatare si in relatiile dintre ele si au fost create organele Conventiei Metrului (BIPM, CIPM si CGPM).

1889 - Infiintarea Serviciului Central de Masuri si Greutati, primul organ de stat in domeniul metrologiei legale din Romania.
1951 - Infiintarea Institutului de Metrologie care, incepind din 1974, se va numi Institutul National de Metrologie (INM), institut de cercetare stiintifica in domeniul metrologiei.
1952 - Constituirea Directiei Generale de Metrologie (DGM) avind in componenta Institutul de Metrologie si Directia Verificari Metrologice (DVM).
1956 - Romania devine membru al OIML constituita in 1955 inclusiv cu contributia Romaniei.
30 august 1961 - Declararea de catre Romania a Sistemului International de Unitati (SI) adoptat de cea de a 11-a CGPM (1960), ca "singur sistem de unitati legal si obligatoriu". Romania a fost al saptelea stat din lume care a adoptat SI.
3 noiembrie 1978 - Adoptarea Legii Metrologiei.
1 februarie 1990 - Organizarea Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate avand in componenta Institutul Roman de Standardizare, Institutul National de Metrologie si Oficiul de Stat pentru Calitate.
1991 - Romania devine membru al COOMET.(Cooperarea euro-asiatica a institutiilor nationale de metrologie)
1992 - Infiintarea Biroului Roman de Metrologie Legala ca organ de specialitate al administratiei publice centrale.
17 martie 1994 - Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 11, a Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 20/21 august 1992 privind activitatea de metrologie, prin care se mentine statutul Sistemului International de Unitati si se stabilesc unitatile de masura legale in Romania.
1996 - Romania devine membru asociat al WELMEC. (Organizatia europeana pentru cooperare in metrologia legala)
2001 - INM devine membru corespondent al EUROMET. (Cooperarea europeana in domeniul etaloanelor)
6 septembrie 2001 - Adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Hotararii nr. 879 privind declararea celei de-a doua duminici din luna septembrie "Ziua Metrologiei".
2003 - Legislatia din domeniul metrologiei este amendata pentru a fi compatibila cu reglementarile Uniunii Europene. Noua legislatie prevede, pentru prima data, finantarea intretinerii si dezvoltarii etaloanelor nationale de la bugetul statului.
2004 - Prin indeplinirea tuturor criteriilor (inclusiv demonstrarea rutei de trasabilitate la unitatile SI), INM este admis membru cu drepturi depline al EUROMET.
mai 2007 - Cu ocazia celei de a 23-a Reuniuni a Comitetului WELMEC, a fost semnat, de catre presedintele WELMEC, dl. Gerald Freistetter si directorii generali ai organismelor nationale de metrologie din România si Bulgaria, dl. prof.univ.dr.ing. Fanel Iacobescu si respectiv dl. dr. Katerin Katerinov, Memorandum-ul de intelegere, prin semnarea caruia România a devenit membru cu drepturi depline al WELMEC. 

Director general: Stancu FILIP
Director General Adjunct: Angelica MOIA
Director General Adjunct: Dumitru DINU
Director Directia Tehnica, Reglementari, Autorizari: Florin SCURTU
Director Directia Economica: Naomi GHITA

Pentru a vizualiza regulamentele de organizare si ordine interioara va rugam efectuati click pe documentele de mai jos

Codul de conduita al personalului BRML prezentat in documentul(PDF) de mai jos

Legenda:

DRML1 - Directia Regionala de Metrologie Legala Bacau

DRML2 - Directia Regionala de Metrologie Legala Constanta

DRML3 - Directia Regionala de Metrologie Legala Ploiesti

DRML4 - Directia Regionala de Metrologie Legala Craiova

DRML5 - Directia Regionala de Metrologie Legala Timisoara

DRML6 - Directia Regionala de Metrologie Legala Cluj-Napoca

DRML7 - Directia Regionala de Metrologie Legala Brasov

DRML8 - Directia Regionala de Metrologie Legala Bucuresti